Ik zou willen dat jongens tussen 13 en 15 meer plezier in lezen hebben gekregen en het voorbeeld zijn voor anderen
Ik wil jongens tussen 12 en 15 jaar oud, die niet of nauwelijks lezen toch de lol in lezen proberen te ontdekken.
Door met een groepje van max. 8 een boek te kiezen (hoeft niet dezelfde titel te zijn) waarbij het boek dicht bij deze doelgroep ligt, qua inhoud, tone of voice. Om daarna als ze het hebben gelezen, individueel of onder begeleiding van een leescoach/consulent (van de bieb of school) een presentatie hierover te geven. Het middel podcast lijkt me heel erg bij deze doelgroep te passen.
Dus aanschaf boeken, huren locaties, inhuren consulenten/coaches (indien niet gratis tegen een vrijwilligersvergoeding). Tot slot het maken van de podcasts. Eventueel gebruik te maken van al bestaande organisaties in de wijk die een podcaststudio hebben en anders een heus podcastbedrijfje uit Haarlem.
Bibliotheek wordt zeker ingeschakeld en via Haarlem College en of andere scholen regel ik de jongeren.
De nadruk moet liggen op het vertellen van het verhaal! En dat het misschien stimuleert om nog eens een boek te pakken dat binnen het interessegebied van de jongeren ligt.
Het eindproduct moet dus een presentatie zijn aan hun klasgenoten en/of een podcast. Presentatie wordt dan op video gezet.
Op deze manier wordt het ‘old school’ lezen op een modernere manier geuit via nieuwe mediavormen.
Ik hoop dat met dit concept de jongeren achter hun schermpjes vandaan komen en weer met elkaar de dialoog aan gaan. Een idee dat aansluit bij de huidige ontwikkelingen m.b.t. beeldschermgebruik.
Binnenkort ga ik nog een inventarisatie maken van wat er al is op podcasts over jongeren en lezen. Ook BookTok is interessant, al zijn hier de meiden in de meerderheid.
Jongens lezen echt minder dus is daar de nood hoger.