Spring naar inhoud
Dit plan is (nu) niet haalbaar

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit plan is (nu) niet haalbaar

Stop de jacht in Molenwijk, gebruik een laser!

Door: Brigitte van Kesteren
13 oktober 2021
Gemeente Haarlem | 26 nov. 2021, 09:00

Niet door naar de stemronde.
Toelichting:

  • Het plan gaat over Faunabeheer. Dit past niet in een van de Schalkwijk aan Zet-categorieën Elkaar ontmoeten, Op straat of Groen en duurzaam;
  • Ganzenbeheer is een taak van de provincie. Dat inwoners het niet eens zijn met de wijze waarop de provincie dit beheer uitvoert betekent dat het om een politiek doel gaat; immers men wil graag het beleid van de provincie wijzigen. Daarmee voldoet het niet aan de spelregel dat plannen voor Schalkwijk aan Zet niet bedoeld zijn voor politieke doeleinden;
  • Verder kunnen lasers niet zomaar in een weiland worden geplaatst. De impact daarvan komt in verschillende wet- en regelgeving direct of indirect aan de orde. Dit is niet door de indiener uitgewerkt.
  • Tenslotte is de indiener niet de eigenaar van de voorgestelde locaties.

De Omgevingsdienst Noord Holland Noord, die het provinciale beleid toetst, wil graag met de indiener en de betrokken bewoners om de tafel om ervaringen, overlast en suggesties voor wijziging uit eerste hand te vernemen.

Een laser plaatsen i.p.v. de jacht is effectiever, diervriendelijker, geeft aan niemand overlast. Bewoners blij, boer blij, Schiphol blij.

Gemiddeld om de 3 a 4 weken wordt er in de weilanden oostelijk langs de Zuid Schalkwijkerweg gejaagd op ganzen. Dit geeft voor omwonenden, fietsers, wandelaars en recreanten veel overlast, niet alleen geluidsoverlast alsof je in oorlogsgebied woont, maar ook in de vorm van kinderen die mensen met geweren kunnen zien, ganzen die neerstorten in het park en in tuinen en daar hun doodstrijd leveren of verdrinken in aangrenzende wateren. Het is een zeer confronterend beeld om te zien.

In plaats van de jacht ter bestrijding van ganzen zou ik graag een laser plaatsen.

Een programmeerbare laser is effectiever dan de jacht, diervriendelijker en geluidloos. De laser is zo af te stellen dat deze alleen in het weiland schijnt en niet op huizen of verkeer. Deze laser is ongevaarlijk voor mens en dier. Twee per 24 uur een kwartier een laser gebruiken kan al genoeg zijn om ganzen te verjagen van een land. 
De laser kan door middel van een zonnepaneel van stroom worden voorzien. 
Een laser biedt een win- winsituatie voor Schiphol, de boer, omwonenden en andere gebruikers.


Argumenten

Argumenten voor

Eelco van Kesteren | 13 oktober 2021 19:31

Rust in de wijk, geen schoten in de wijk wat mens en dier over stress level brengt.

Reageren


Renske Weijman | 13 oktober 2021 19:40

Ik vind hoe het nu.gaat gewoon pure dieren mishandeling. Dit moet op een diervriendelijke manier gebeuren. Dit is gewoon een slachtpartij. Die dieren lijden onnodig pijn en verdrinken of gaan langzaam dood.dit mag gewoon niet langer zo.

Reageren


Renske Weijman | 13 oktober 2021 19:43

Dit moet anders.dit is pure dierenmishandeling. Dieren lijden onnodig pijn of verdrinken dit gewoon een slachtpartij. Dit moet anders.

Reageren


R Romkes | 13 oktober 2021 20:01

We zitten er met onze neus bovenop, dus niet zo prettig om op zaterdag 7:45 uit je bed geknald te worden en de geschoten dieren uit de lucht te zien vallen.

Reageren


Patricia Pijloo | 13 oktober 2021 20:56

Het afschieten is pure dierenmishandeling. Deze methode lost de ganzen overlast prima op.

Reageren


Yvonne Zoon | 13 oktober 2021 21:12

Geen jacht in een woonwijk. Overlast voor mens en dier. Deze jager is bovendien incompetent, vergunning intrekken svp. Hij veroorzaakt onnodig dierenleed.

Reageren


Mieke de Leeuw | 14 oktober 2021 07:25

Beheer is prima maar deze jacht slaat nergens op. Het ene weiland wel en andere weiland niet terwijl het naast elkaar ligt. Aangeschoten gans zien verdrinken is geen pretje. Te veel gansen weg krijgen door laser lijkt mij een prima oplossing.

Reageren


Linda Steeman | 14 oktober 2021 11:04

Ik ben vanzelfsprekend voor! Wat een onzin om in een woonwijk en überhaupt ganzen half dood te schieten. Dat terwijl er zoveel alternatieven zijn voor een diervriendelijker beleid. Gemeente Haarlem zou dit zeker moeten sponsoren.

Reageren


Wilma Calandt | 14 oktober 2021 17:26

Jagen hoort niet vlakbij een woonwijk. Ik vind jagen sowieso verschrikkelijk. Beesten doden vanwege overlast of voor de lol.
Overlast kan ook anders worden aangepakt zoals Brigitte Kesteren het voorstel is veel diervriendelijker.

Reageren


N Klootwijk | 16 oktober 2021 14:21

Afschieten van beesten vind ik niet nodig als het ook diervriendelijk kan.

Reageren


mS Drommel | 16 oktober 2021 15:35

Dieren afschieten vind ik niet kunnen. Eieren draaien is ook een optie. Maar als je het met een laser kan oplossen waarom dan niet? Leven en laten leven.

Reageren


Rykle van der Heide | 18 oktober 2021 22:28

Een laser tegen de dierenmishandeling; de jacht is totaal overbodig
misselijkmakend

Reageren


Jacobien den Hertog | 20 oktober 2021 07:54

Klinkt als een goed alternatief dat vooral diervriendelijker is! Mocht de effectiviteit tegenvallen, kunnen we altijd de aanpak veranderen. Niet geschoten, altijd mis! ;)

Reageren


Astrid van Dijk | 22 oktober 2021 13:33

Ik loop dagelijks met mijn hond in het park. Als er geschoten wordt is dat een vreselijk gehoor, dat gaat door merg en been. Hoor en zie dat de ganzen worden gelokt, ik zie ze naar beneden vallen, heb een keer gezien dat een gans nog leefde en bewoog, echt zo vreselijk. Deze manier is pure dierenmishandeling. Bovendien horen zulke geluiden niet in een woonwijk. De laser zoals beschreven vind ik een prima en acceptabel alternatief.

Reageren


Argumenten tegen

Rob van Bilsen | 13 oktober 2021 20:56

Ik hoop dat niet iedereen blind akkoord gaat met dit idee. Het verplaatst het probleem en draagt niet bij tot een oplossing. De ganzenpopulatie moet drastisch teruggebracht worden want er leven er veel te veel in ons gebied. Beter is een humanere manier te vinden om ze drastisch in aantal terug te brengen door bijvoorbeeld schietnetten en ze vervolgens vergassen. In het broedseizoen de eieren draaien of verwijderen. Alleen dan zal het vliegverkeer veilig worden. Ik teken dus niet voor maar tegen

Reageren


Jos Weesie | 14 oktober 2021 14:15

Oorlogsgebied, neerstorten, veel overlast, geweren, doodstrijd,
verdrinken, slachtpartij, dierenmishandeling, wow, wat een emotie!

Zullen we nadenken over een effectieve wijze van het beheer in deze groene zone. Wat zal er gebeuren als we straks lopende wolven zien! Of nog erger, als de ganzen in onze tuinen tuinen komen schijten!

Reageren


Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
Geef mij een nieuwe code

Annuleren